A.FOLK - népzenei hangszerbolt

Bevásárlókosár




A bevásárlókosara jelenleg üres.

   

You are here: Címlap Húros hangszerek CD/DVD BordóSárkány-5
Decrease font size  Default font size  Increase font size 
Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.
Bordó Sárkány cd-boxBorfolk: Ez a mámor

BordóSárkány-5
Tekintse meg a nagy képet


BordóSárkány-5

Ár: 4 500 Ft

Tegye fel kérdését a termékről

BordóSárkány-5


A középkori világzene hazai éllovasa, a Bordó Sárkány novemberben jelentette meg soron következő, immáron 5. stúdióalbumát „Bordó Sárkány – 5” címmel. A lemezen 10 + 1 track hallható.

A kezdetekben jellemzően középkori dalfeldolgozást játszó zenekar egyre inkább a saját dalokra helyezi a hangsúlyt. A korábbi  lemezekhez hasonlóan, az album hangzása magán viseli a zenekar elvitathatatlan stílusjegyeit, mely a különleges, népi és középkori hangszerek találkozásának és a rendkívül dinamikus és változatos saját szerzeményeknek és átdolgozásoknak köszönhető.

Az album igazi fúziós, talán az eddigi legkísérletezőbb anyag lett. A közel háromnegyed órás lemezen hallható instrumentális és szöveges szerzemény, dinamikus és lírai, a progresszív rockba hajló és kifejezetten popos darab is.

A korongon 8 saját szerzemény és 3 magyar népdalfeldolgozás kapott helyet.

A zenekar a videoklipek készítésével sem tétlenkedett. Az albumról eddig összesen 4 klip készült, a legutóbbi, „Részben egész” c. daluk cikkünkben is megtekinthető.
A csapat decembertől országos lemezbemutató turnéra indul és számos európai országban is bemutatja az új anyagot.


A turné első 2 állomása a Fonó Budai Budai Zeneházban december 29.-én, valamint a debreceni Roncsbárban, január 20.-án lesz.

Dalok

  1. Az egri vármegye (Jászsági népdal Bartók Béla 1907-es gyűjtése nyomán)
  2. Hajdúvad (Bordó Sárkány)
  3. Csobán legény (Moldvai csángó népdal)
  4. Malac (Bordó Sárkány)
  5. Részben egész (Bordó Sárkány
  6. Lencsés (Bordó Sárkány)
  7. Bordó Sárkány (Bordó Sárkány)
  8. Trubadúr (Bordó Sárkány)
  9. Úgy elmenek rózsám (Moldvai csángó népdal)
  10. Kettő21 (Bordó Sárkány)
  11. Bonus Track: Világfa (Bordó Sárkány)

Az album a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával készült


Dalok

Az egri vármegye Az album nyitódarabja egy jászsági népdal, mely Bartók Béla 1907-es gyűjtése nyomán maradt fent. A Megrázó téma és magával ragadó dallam a rabságban sínylődő fiú történetét beszéli el. A lemezhez izgalmas videoklip is készült, melyet a stáb 5 különböző hazai településen forgatott.  A klip további érdekessége, hogy a dalt a Bartók által, fonográffal rögzített felvétele vezeti fel. Megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=KLcJOscJP2Q

Hajdúvad Bordó Sárkány szerzemény, melynek melódiája, hangszerelése és szövegvilága is a hajdútáncok világát idézi, „síppal, dobbal, nádihegedűvel”. A debreceni kötődésű zenekar ezzel a dallal tiszteleg a cívisváros és a Hajdúság dicső múltja előtt.

Csobán legény Az album következő feldolgozás dala egy régi moldvai csángó népdal, mely a legény szívébe belébújó kígyóról szól. Hogy mi lesz a fiú sorsa, kiderül a dalból. Az autentikus népdalt a zenekarra jellemző módon, számos saját zenei betét és pszichedelikus csángó furulya játék teszi egyedivé.

Malac (Bordó Sárkány) Frivol és egyben igen bizarr dal, mely valójában egy disznótor keretébe bújtatott kemény társadalom kritika, az album egyik legpattogósabb darabja.

Részben egész A kapcsolati játszmákról szóló saját szerzemény a  lemez egyik húzóslágere. A kellemes verse elképesztően fülbemászó refrénbe folyik át. A szöveget összekötő bridge-ben hallható koboz és a lantgitár zengőhúros, citerajátékra emlékeztető, mélységekbe húzó soundja tovább fokozza a dallamkompozíciót. Erre a dalra készült a zenekar legújabb videoklipje, mely itt meg is tekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=rhE8XqI9zOg

Lencsés A lemez egyik instrumentális szerzeménye. Jó kis talpalávaló, jókedvre derítő darab, mely Ségerc Ferenc vendégmuzsikus virtuóz furulyajátékában teljesedik ki. A 7/8-os lüktetésű  kompozíció címe utalás a hasonló hangzású, moldvai csángó eredetű „Kecskés” körtáncra.  A dalhoz készült klipben csángó táncosok a zenekar szerzeményére járják a Kecskést. Klip: https://www.youtube.com/watch?v=_VZANJymqtw

Bordó Sárkány A zenekar nevével fémjelzett szerzemény a lemez legösszetettebb, legprogresszívabb és a maga 6.30 percével a leghosszabb alkotása. Rendkívül nagy ívet ír le, a szinte csak atmoszférikus rezdülésektől, dúdolható énekrészeken át a súlyos instrumentális részeken keresztül egészen a táncba forgató eufóriáig. A dalban jónéhány hangszer szólal meg, úgymint: koboz, mandocello, lantgitár, hegedű, középkori duda, síp, dob és ütőhangaszerek.

Trubadúr Az album legérzelmesebb és egyik legszebb szerelmes dala, melynek dallama és szövegvilága a középkori trubadúr líra világát idézi meg.

Úgy elmenek rózsám Egy újabb gyönyörű moldvai csángó népdal izgalmas tempó és ritmusváltásokkal.


Zenekar tagjai:

Dickmann Roland: középkori duda, középkori síp, moldvai, ír és barokk furulyák, lantgitár, ének

Fábi János: hegedű, középkori síp

Kiss Ernő: mandocello

Szlama László: ének, koboz

Kiss Ernő: mandocello

Szőke Miklós Márk: dobok, ütőhangszerek









Vásárlói vélemények:

Még senki sem nyilvánított véleményt erről a termékről.
Kérjük, jelentkezzen be és írja meg a véleményét.